Palazzo Ducale (Venetië)

Het Palazzo Ducale (“Dogepaleis”) staat op het beroemde Piazza San Marco. Het is één van de belangrijkste gebouwen van Venetië, aangezien het vanuit dit paleis was dat de Venetiaanse Republiek geregeerd werd.

Geschiedenis Palazzo Ducale

Voordat het Dogepaleis gebouwd werd stond er op dezelfde plek een houten palissade met uitkijktorens en een slotgracht dat, evenals een later gebouwd fort, door brand verwoest zou worden.

Tegen de 14e eeuw besloten de machthebbers van Venetië dat er een gebouw moest komen dat de macht en de rijkdom van de stad zou laten zien. Filippo Calendario kwam op de proppen met een ontwerp voor wat het Palazzo Ducale zou moeten worden. Vanwege de dood van Calendario (die in 1355 vanwege verraad geëxecuteerd zou worden) werd eerst de oostelijke vleugel afgemaakt (1301-1340). Hierna duurde het maar liefst 110 jaar voordat de westelijke vleugel, die op het Piazzetta San Marco uitkijkt, klaar was.

Weetjes Dogepaleis Venetië

  • De stijl waarin het paleis gebouwd is wordt meestal Venetiaans Gothisch genoemd, waarmee men wil zeggen dat de Gothische struktuur Byzantijnse invloeden heeft ondergaan.
  • Twee van de zuilen aan de westzijde zijn rood geschilderd, om aan te geven dat hier publieke executies aangekondigd werden. Boven één van de zuilen zit een allegorische figuur die de “Rechtvaardigheid” personifiëert.

Het onderste gedeelte van de façade wordt gekenmerkt door een arcade met daarboven een open loggia. Dit was vrij ongewoon in de middeleeuwen aangezien de loggia zich meestal hoger, boven het muurgedeelte bevond. Het gebouw werd expres een “open” indruk gegeven, om te tonen dat de stad zo machtig was dat er geen behoefte was aan een kasteel.

De kapitelen van de onderste arcade zijn versierd met afbeeldingen van Bijbelse en historische gebeurtenissen.

De hoofdingang van het Palazzo Ducale wordt de Porta della Carta (“Poort van het Papier”) genoemd en bevindt zich aan de Piazzetta San Marco zijde. Hier werden belangrijke berichten voor de inwoners van de stad opgehangen. De portaal, die direkt op de binnenplaats uitkomt, is in 1438 door Bartolomeo Bon ontworpen. De twee beeldhouwwerken  verbeelden de gevleugelde leeuw van San Marco en de Venetiaanse Doge Francesco Foscari uit de 15e eeuw.

Op de binnenplaats staat de Scala dei Giganti (“Trap van de Reuzen”), die geflankeerd wordt door grote standbeelden van Mars en Neptunus en naar de 2e verdieping en de privé-vertrekken van de Doge zelf leidden. Bovenaan deze trap werden de nieuwe Dogen gekroond. De standbeelden verpersoonlijken staan er sinds 1567 en verbeelden de macht van Venetië op het water zowel als op het land.

Op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren van de kanselerij en op de derde de Sala del Collegio. In deze Raadzaal werden de buitenlandse ambassadeurs ontvangen. Behalve de zaal met plattegronden en de wapenkamer kan men hier ook portretten van alle Dogen beichtigen. Op één na, die in ongenade viel toen hij een staatsgreep poogde te plegen.

"Paradijs" van Tintoretto in het Dogepaleis in Venetië

Detail van Tintoretto’s “Paradijs”.

De grootste kamer in het paleis is de Sala del Maggior Consiglio, waar de Hoge Raad (soms wel duizend mensen) vergaderde. De zaal kijkt uit over de kade en één van de muren wordt geheel in beslag genomen door de schildering “Paradijs” van Tintoretto (1577).

In de kelder van het gebouw werden gevangen die voor het gerecht moesten komen vastgehouden. Later werd een nieuwe gevangenis gebouwd aan de overzijde van de Rio di Palazzo, die met het Palazzo Ducale veerbonden was via de Ponte dei Sospiri (“Brug der Zuchten”).

Dit bericht werd geplaatst in Venetië en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.